Bahan-bahan:-
1/2kg ayam, campur-campur bahagian isi dan tulang, potong kecil-kecil, lebih kurang 1 inci.
1 biji bawang besar india, saiz sedang
2 ulas bawang putih
2 inci halia
1 batang serai
cili padi secukupnya, mengikut tahap kepedasan anda
2 keping asam gelugur
garam secukup rasa
minyak untuk menumis
Cara-caranya:-
1. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, serai dan cili padi.
2. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar sehingga ianya betul-betul garing dan naik minyak.
3. Masukkan ayam, masak atas api yang kuat, tujuannya supaya air yang keluar dari isi ayam akan segera tersejat jadi, kuahnya akan kering, dan yang ada hanya minyak saja dan bahan kisar yang telah garing tadi. Masukkan garam secukup rasa dan 2 keping asam gelugur.
3. Masak hingga ayam betul-betul masak dan pejal.
***************************
Lauk ini sedap dimakan ketika ianya masih panas dengan nasi putih yang juga panas. Boleh bertambah. So jika sedang berdiet, sila berwaspada.
Gambar tak sempat ambil, sebab terkejar-kejar. Maklumlah masak untuk berbuka puasa, bila sudah masak, kena siapkan lain-lain hal pula.
No comments:
Post a Comment